Kako imati zdravu jetru?

Jetra je najvažnija žlijezda u tijelu. Obavlja brojne funkcije koje ne može preuzeti ni jedan drugi organ i sudjeluje u 500 različitih probavnih procesa bez kojih ljudski organizam ne bi mogao funkcionirati. Uz ključnu ulogu u probavnom procesu, odgovorna je i za distribuciju hranjivih tvari, a njezina najvažnija uloga je čišćenje krvi, kojim iz tijela izluči sve toksine i otpadne tvari, koje taloženjem u organizmu mogu izazvati bolesti.

Značenje jetre

Jetra je mekan organ klinastog oblika s desne strane trbušne šupljine, neposredno ispod ošita, kod odraslog čovjeka teška je približno oko kilogram i pol. Pravilnim radom proteče oko litru i pol krvi u minuti njezinim stanicama, što se postiže stalnim unosom primjerene hrane i kisika i izbjegavanjem loših navika, koje vode do prevelike kiselosti jetre.

Kakvu ulogu ima jetra u detoksikaciji?

Jetra proizvodi žuč koja potiče probavni proces. Pravilan rad jetre je ključan za zdravu aktivnu probavu i izlučivanje toksina iz tijela, jer svaka nepravilnost u radu jetre može izazvati fizičke posljedice koje mogu dovesti do pada imuniteta. Jetra hranjive tvari dobiva iz krvi i unos hrane bogate ugljikohidratima i mastima može imati negativne posljedice na njezin rad. U tim slučajevima jetra postaje masna i bolesna i nije u mogućnosti stvarati biokemijske molekule važne za probavu.

Uzroci prevelike kiselosti jetre

maščoba na trebuhu

Masna i bolesna jetra je najčešće posljedica:

 1. prehrane pune konzervansa, stabilizatora, herbicida, pesticida itd.
 2. života u zagađenoj okolini punoj ispušnih plinova, teških metala, industrijskih otapala, dima…
 3. uživanja hrane bogate ugljikohidratima
 4. prekomjerenog uživanja alkohola
 5. korištenja kozmetičkih proizvoda koji zatvaraju pore i onemogućuju izlučivanje toksina iz tijela putem znojenja

Najčešći znakovi prevelike kiselosti jetre

Suvremeni način života vodi brzo do prevelike kiselosti jetre. Upozoravajući znaci mogu biti:
– naoticanje pojedinih dijelova tijela
– česte promjene raspoloženja
– kroničan umor
– nemogućnost gubitka kilograma
– nakupljanje masnoće u predjelu trbuha, bokova i struka
– probavne smetnje
– depresija
– razdražljivost
– napadi agresije
– nadutost

Zašto hrana ima važnu ulogu u detoksikaciji?

Najgori se scenarij dogodi u slučajevima uzimanja prevelike količine mesa, kada jetra nije u stanju preraditi te količine toksina nastale razgradnjom bjelančevina što može dovesti do preopterećenosti jetre, koja je ovakvim načinom života već na udaru. Preopterećena jetra može dovesti do oštećenja jetrenih stanica ili ciroze.

 Masne naslage na trbuhu mogu biti znak masne jetre!

Masnu jetru ima navodno trećina Hrvata, iako toga nisu svjesni. Takvo stanje jetre može voditi u debljinu, šećernu bolest, bolesti srca i brže starenje. Masne naslage nastaju na stijenkama jetre i oko nje, te dolazi do stvaranja masnih naslaga u predjelu struka i trbuha. Tome doprinosi uzimanje šećera, ugljikohidrata i alkohola. S vremenom tijelo proizvodi sve više inzulina, metabolizam postaje sporiji, toksini se nakupljaju u probavnom traktu, pogoršava se opće stanje organizma.

Kako očistiti jetru?

 • Izbjegavajte prerađenu hranu
 • Koristite ekološke proizvode i proizvode sa što manje konzervansa
 • Smanjite količinu alkoholnih pića, mesa, šećera i masnih proizvoda
 • Birajte kozmetiku na prirodnoj osnovi
 • Krećite se, provodite vrijeme u prirodi i nezagađenoj okolini
 • Obogatite svoju prehranu zdravim dodacima prehrani koji potiču izlučivanje toksina iz tijela

Kako poboljšati rad jetre i spriječiti kiselost?

Kiselost jetre je danas uobičajena. Iako je jetra glavni detoksikacijski organ i izlučivanje se odvija uz pomoć znojenja i drugih procesa, veće količine toksina to otežavaju. Smanjenjem loših navika možemo te procese ubrzati i poboljšati, ali ponekad to nije dovoljno. Ampule Detox za čišćenje jetre, koje sadrže artičoke i ružmarin ne samo da ubrzavaju proces čišćenja već tijelu pružaju dovoljnu količinu vitamina i minerala, potrebnih za zdravlje cijelog organizma. Ampule Detox su zdravi dodatak prehrani za sve koji žele poboljšati kvalitetu svog života.

Photo by Gabin Vallet 

Similar Posts